Issuu on Google+

EDGAR REYES

PORTFOLIO

CONTENTS Boise Collaboration Center 04 The Living Building Challenge

Museum of the Moving Image ACSA/AISC Steel Design Competition

08

Tacoma Mixed-use Housing 10 Neighborhood Development

Boise Fire Station Five 12 ICMA Design Competition

4

PORTFOLIO

The Living Building Challenge

BOISE COLLABORATION CENTER THE LIVING BUILDING CHALLENGE

The Living Building Challenge presented an opportunity to create a structure with a regenerative impact on the environment, while creating a space for public and private entities to collaborate, research, and design. Among the objectives of the Living Building Challenge are the creation of zero-energy building. Passive design strategies and efficient building systems are used to reduce energy loads. Photovoltaic panels are then used to provide the remaining energy. A double skin facade and shading devices on the southern portion of the building allow for views of downtown Boise while enhancing the building’s efficiency. As required by the Living Building Challenge, all waste water is treated on site. This design accomplishes this through the use of a constructed wetlands bio-reactor at the base of an unconditioned interior atrium. The interior atrium is also activated as a public plaza space through the removal of a portion of the first floor, inviting people to explore and learn about constructed wetlands.

The Living Building Challenge

PORTFOLIO

NORTH - SOUTH SECTION

PRIVATE

COLLABORATIVE

PUBLIC

5

The Living Building Challenge

PORTFOLIO

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

CONSTRUCTED WETLANDS

1

2

1 6

4

5

H

ST

RE ET

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

1

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

1

5TH STREET LOBBY

FR

5T

6

ON T

3

ET

RE

ST

SITE PLAN

2ND FLOOR

1 laboratories 2 exhibit area 3 collaboration area

3RD/4TH FLOOR

4 critique space 5 community offices 3 studios

The Living Building Challenge

PORTFOLIO

7

8

PORTFOLIO

ACSA/AISC Steel Design Competition

THE MUSEUM OF THE MOVING IMAGE ACSA/AISC STEEL DESIGN COMPETITION

As part of the ACSA/AISC Steel Design Competition, the design of the Museum for the Moving Image allowed for a diverse number of ways to represent film architecturally. Meant to represent the linear progression through scenes in a film, the building consists of two main longitudinal volumes that collide as they meet at their midpoints above San Francisco’s 1st Street. Much as a viewer of a film will experience a change in emotion as he progresses linearly through a plot, a visitor of the museum is meant to experience a change in emotion as he progresses through the museums dynamic spaces. Overlaid on these dynamic spaces is a consistent grid seen throughout the structure that is meant to represent the film frames that a plot may take place in.

ACSA/AISC Steel Design Competition

PORTFOLIO

8 6 5

9

4 3

1

7

7

7

7

7

7 1

3

1 lobby 2 screening garden 3 auditorium

2

4 cafĂŠ 5 gift shop 6 storage

4

7 exhibit space 8 loading/unloading 9 screening theatre

2

EAST - WEST SECTION

9

10

PORTFOLIO

Neighborhood Development

A C

B

TACOMA MIXED-USE HOUSING N E I G H B O R H O O D D E V E LO P M E N T

This urban mixed-use project involved an analysis of the existing conditions of the Hilltop District of Tacoma and the design of possible implementations for the future of the district. Desired implementations were assigned to each block depending on the greater need of the community. The collaborative four block model represents only a small portion of the Hilltop District that was analyzed. This particular block housed an existing educational facility and a variety of studio apartments found in three existing brick structures. The implementation calls for new housing structures to be added to accommodate a more diverse set of housing options as well the expansion of existing services. The facade design of the new structures is meant to complement that of the of the existing neighboring buildings. The new and existing structures are linked through a large central courtyard and smaller green spaces to encourage resident interaction.

C

Landmark Apartments

Roosevelt Tower

Bridgeview Apartments

B

A

Neighborhood Development

B

YAKIMA ELEVATION

Roosevelt Tower

A

C

EAST - WEST SECTION

A

PORTFOLIO

11

PORTFOLIO

ICMA Design Competition

BOISE FIRE STATION FIVE

The Idaho Concrete Masonry Association (ICMA) design competition challenged competitors to use concrete masonry in an innovative fashion. Through the design of a Fire Station for the city of Boise, scored concrete masonry is used to create a facade with a uniform texture representing immobile areas of the building. These portions of the facade are contrasted by glazed areas with a horizontal pattern representing the motion between dormant areas of the station. The layout of the building focuses on creating a sheltered courtyard space for personnel, while protecting them from outside noise pollution throughout their 24 hour use of the facility. A hallway on the southern portion of the structure allows not only for circulation, but also facilitates passive cooling and heating strategies.

15th street

I D A H O C O N C R E T E M A S O N R Y A S S O C I AT I O N D E S I G N C O M P E T I T I O N 16th street

12

Front Street

ICMA Design Competition

PORTFOLIO

NORTH - SOUTH SECTION

South elevation

North elevation

13


Portfolio