Issuu on Google+

PORFOLIO

PACE MCWAY

PROJECTS REVELATION Lakehouse for couple

7 - 11 12 - 15

SPIDERWEB Inhabitable furniture

16 - 23

THE TWIST Hospital for children

24 - 29

THE ACCELERATOR Train station

30 - 33

TREES OF KNOWLEDGE Middle school for debate

34 - 37

PARAMETRIC FACADE Reskin for bookstore

38 - 39

DWELLERS SIGNAGE modular billboard for worker

43 - 57

DRAWINGS + PHOTOGRAPHY STUDY ABROAD Travel Sketches + Postcards

58 - 59

WORK AIRPORT administration reskin renderings

60 - 61

HOSPITAL Interior renderings

CONTENTS

projects, drawings, work psm0002@tigermail.auburn.edu

PROJECTS

Auburn University Architecture psm0002@tigermail.auburn.edu 2008 - 2012

SOLUTION The landscape and lake reveals itself slowly and sequentially as one dececends the stairs and reaches into the interior threshold. Once inside, complex spatial relatations between public and private, interior and exterior, and transparency and boundry foster a compelling experience for retreats to the water. A secondardy skin wraps the building, which unies exterior patios, blocks western sun and suggests views toward the lake once inside. Guestbed rooms submerge underground while the couple’’s space grows from the landscape.

REVELATION

LAKE MARTIN, ALABAMA 7 lake house with guest space and psm0002@tigermail.auburn.edu studio for wealthy married couple

9

8

5 76

4

3

2

1

10

SEQUENCE OF VIEWS

PUBLIC VS PRIVATE

INTERIOR VS EXTERIOR

13

7

4

6 5

1

2 3

11

10 12

8

9

FLOOR PLAN 1 1 ENTRANCE STAIR 2 ENTRANCE 3 KITCHEN 4 EATING 5 LIVING 6 LAKE PATIO 7 EATING PATIO 8 MASTER BATH 9 MASTER BED 10 GUEST BATH 11 GUEST BED 12 STAIR TO STUDIO + COURTYARD 13 COURTYARD BELOW LONGITUDINAL SECTION

9 lake house with guest space and psm0002@tigermail.auburn.edu studio for wealthy married couple

COURTYARD CROSS SECTION

ELEVATION

11 lake house with guest space and psm0002@tigermail.auburn.edu studio for wealthy married couple

SOLUTION Suspended in a exible material, the occupant feels the wind, hears nature, and sees the changing light. The primary objective of this project is to accentuate one’’s haptic sense. This goal is achieved by suspending the occupant above the ground in the net. Wind tunnels through a surrounding wall and acceleates above the landscape toward the occupants back. A secondary objective of the object is to initiate a sense of oating. Thirdly, the sun penetrates the canopy in varying ways throughout the day, which creates ever changing light patterns and atmosphers.

SPIDERWEB

AUBURN UNIVERSITY, ALABAMA 13 mobile furniture under a tree for a psm0002@tigermail.auburn.edu budget of $100

MORNING

AFTERNOON

LATE AFTERNOON

WIND + LIGHT ANALYSIS TERTIARY

SECONDARY

PRIMARY

15 mobile furniture under a tree for a psm0002@tigermail.auburn.edu budget of $100

SOLUTION The hospital accomplishes these goals: Twisting external skin which offers views and light at corner public spaces An external escalator system parallels the movement of people, vehicles, and trains running North and south Two light wells respond for the need of natural light at deep oor plates at public ground spaces and private work areas and open up at the height of adjacent building Patients are raised above loud spaces on street level, while public spaces dominate the lower two oors Cafeteria space addresses the corner condition and Harrison street while community spaces open up to Clark street.

The ““Windy City”” is full of dynamic forces. With the extensive train system, vehicular use and heavy pedestrian movement, the Chicago Loop bursts with energy. The site location for a Children’’s Cardiovascular hospital is caught in the epicenter of these forces.

THE TWIST

CHICAGO ILLINOIS 17 children cardiovascular hospital for one psm0002@tigermail.auburn.edu hundred patients and community spaces

MASSING

CONCEPT

4

8

3

9

3

10

6

11

12

2

5 13

3

7

1

GROUND FLOOR 1 PATIENT ENTRANCE 2 VISTIOR ENTRANCE 3 EMERGENCY ENTRANCE 4 SERVICE ENTRANCE 5 AUDITORIUM 6 INFO + LOBBY 7 OFFICES 8 GIFT SHOP 9 E.R. + PATIENT ELEVATOR 10 VISITOR INFO 11 WORKER + CARDIO ELEVATOR 12 DOCTOR + WAITING ELEVATOR 13 ESCALATOR TO WAITING LONGITUNINAL SECTION 1 VISITOR ENTRY 2 PATIENT ENTRY 3 ATRIUM 1 4 INFO 5 WATING SPACE 6 DOCTORS OFFICE 7 CAFETERIA 8 PATIENT FLOOR 9 ROOF TERRACE 10 ATRIUM 2

9

8 7 3

10 5

1

4

2

6

19

children cardiovascular hospital for psm0002@tigermail.auburn.edu 100 patients and community space

PATIENT FLOOR 1 PATIENT ELEVATOR 2 SERVICE ELEVATOR 3 VISITOR ELEVATOR 4 VISITOR WAITING 5 FAMILY SPACE 6 NURSE STATION 7 PATIENT ROOM 8 HANDICAP PATIENT ROOM 9 SERVICE + MEP + STORAGE

9 5 2

8 1 6

3

4

5

7

5

2

1

PATIENT ROOM 1 DOCTOR SUPPLIES 2 SINK 3 WINDOW CUT 4 FAMILY LOUNGE 5 SHOWER + TOILET

3 4 21 children cardiovascular hospital for psm0002@tigermail.auburn.edu 100 patients and community space-

EGRESS

ELEVATOR

MEP

1 3

PATIENT SECTION 1 6”” CONCRETE SLAB 2 METAL FLASHING 3 W16X50 BEAM 4 W16X50 GIRDER 5 HVAC 6 W14X90 COLUMN 7 KAWNEER CURTAIN WALL

2 5

5

7 6

CURTAIN WALL SECTION

23 children cardiovascular hospital for 100 patients and community spaces

SOLUTION Velocity through space and time: The train station attempts to sequence a series of thresholds to prepare the patrons for travels at high speeds. This goal is solved by using existing site geometries and mirroring itself to create accelerations through important thresholds, the entrance and the boarding of the train. Likewise, sectional differences heighten visual effects of speed and movement through space Special emphasis on energy use includes sunlight analysis, window UV factors, and solar panels.

ACCELERATOR

AUBURN, ALABAMA 25 train station with waiting space and psm0002@tigermail.auburn.edu ofďƒžces with sustainablity goals

SERVICE VS SERVED

WINDOWS + SKYLIGHTS

VIEWS

WORKER + USER SEQUENCE

2 7

1

3

GROUND FLOOR 1 ENTRANCE 2 TICKET SERVICES 3 WAITING LOBBY 4 BOARD + WAIT PLATFORM 5 OFFICES 6 BATHROOMS 7 LUGGAGE STORAGE

5

6

4

27 train station with waiting space and psm0002@tigermail.auburn.edu ofces with sustainablity goals

SECTION 1 ENTRANCE 2 WAITING LOBBY 3 SITTING 4 PLATFORM 5 TRAIN PLATFORM 6 OFFICE 7 TICKET SERVICES A REFELECTIVE LIGHT WALL B SOLAR PANELS C SKYLIGHT

C

B

A 5

4

3

6

2

1

7

29 train station with waiting space and psm0002@tigermail.auburn.edu ofces with sustainablity goals

SOLUTION Debate in this school occurs at both a formal and informal level. Skylight pods penetrate the oor plates to allow visual complexity as well as organizing the process of learning, technology, and debating Kelly Ingram Park, fosters the schools organization, spatial relations, and hierarchy of views INFLUENCES Plato’’s Academy and the ““grove of trees”” ““...Schools began with a man under a tree, who did not know he was a teacher, discussing his realization with a few who did not know they were students...”” Louis Kahn

TREES OF KNOWLEGE

BIRMINGHAM, ALABAMA 31 middle school for debate psm0002@tigermail.auburn.edu

ABOVE THE TREE- SKYLIGHT

AROUND THE TREE - LIBRARY

THROUGH THE TREE- COMPUTER

IN THE TREE - DEBATE

7

8

4

9

3

2

1

GROUND FLOOR PLAN 1 ENTRANCE 2 ATRIUM 3 DEBATE HALL 4 CLASSROOM 5 GYMNASIUM BELOW 6 ADMINISTRATION OFFICE 7 BATHROOM 8 STORAGE + MEP 9 RAMP TO CAFETERIA

6 9 5

33 middle school for debate psm0002@tigermail.auburn.edu

SOLUTION Inital Design concepts included an undulating triangular surface. The facade represents imagination and the ability to escape reality once reading a book. Regulating lines from neighboring facade allow geometry variations without compromising proportional scalar qualities of the historic downtown district Transparency decreases from the pulic entrance oor to the reading room and nally private loft space.

PARAMETRIC FACADE

OPELIKA, ALABAMA 35 bookstore facade for psm0002@tigermail.auburn.edu reading room and third oor loft

PLAN 1 ENTRY 2 RETAIL 3 TO PRIVATE LOFT SPACE

3 2

1

ELEVATION 1 RETAIL 2 READING ROOM 3 LOFT SPACE

3

2

1

37 bookstore facade for psm0002@tigermail.auburn.edu reading room and third oor loft

SOLUTION By taking a traditional billboard surface and cutting triangular lines through it, repeated triangular panels are formed. These modular panels allow easy assembly and replacement. Raised ramp allows easy access neccessary height. 15 degree turn of panels allows light to interior living spaces

DWELLERS SIGNAGE

AMERICAN HIGHWAY 39 modular billboard where the worker psm0002@tigermail.auburn.edu can live and dwell.

STUDY ABROAD

TRAVEL SKETCHES 41 sketchbook pages in Italy and psm0002@tigermail.auburn.edu Germany

SANTA MARIA DELLA PACE URBAN THEATRE SEQUENCE + FORM + LIGHT

43 Rome, Italy psm0002@tigermail.auburn.edu

SANTIVO ALLA SAPIENZA CONTEXTUAL TYPOLOGIES: C C COURTYARD - GEOMETIES + PROPORTIONS

SSAINT PETERS CHURCH URBAN SEQUENCES + GEOMETRIES + FACADE G PROPORTIONS + SHADOW + LIGHT

445 Rome, Italy p Rome

PACE CHURCH COURTARD CONTEXTUAL TYPOLOGIES: COURTYARD

ROME COURTYARD CONTEXUAL TYPOLOGIES: COURTYARD

47 Rome, It R Italy l psm0002@tigermail.auburn.edu

CHURCH LIGHT + SHADOW

TOWN AND LANDSCAPE FROM BELLTOWER CONTEXTUAL TYPOLOGIES: LANDSCAPE

49 Orvieto, Italy psm0002@tigermail.auburn.edu Orvieto

ROYAL DUTCH EMBASSY SUNLIGHT ANALYSIS + LIGHT + SHADOW

51 Berlin, Germany psm0002@tigermail.auburn.edu

STUDY ABROAD

POSTCARDS photocraphy in Germany, psm0002@tigermail.auburn.edu

ROYAL DUTCH EMBASSY

55 photocraphy in Germany, France, psm0002@tigermail.auburn.edu Barchelona

WORK EXPERIENCE

Corgan Associates summer intern psm0002@tigermail.auburn.edu Dallas, Texas 2010, 2011


Portfolio