Issuu on Google+

Dewayne Webb DESiGN PORTFOLiO


2


It is not possible to live in this age if you don’t have a sense of many contradictory forces. - Rem Koolhaas


contents May - Present JAE Magazine Graphic Designer, Fashion Coordinator May - Sep 2011 Student Services|Utech|Jamaica Graphic Designer Jan - Jun 2009 Rivi Gardner and Associates|Jamaica Architecture Intern Jun - Aug 2006 Rivi Gardner and Associates|Jamaica Architecture Intern Jun - July 2005 Rivi Gardner and Associates|Jamaica Architecture Intern

4


5


I am a determined individual who is appreciative of all aspects of design in its various applications. I have a deep interest in fashion design as well as illustration and typography and of course architectural design. The design process is an intriguing process and one that I am extremely fond of. The mere act of visually solving a design problem is an act I am extremely interested in. My intended objective is to continue of my path of learning to be able to assimilate my various interests in order to become a competent designer. Gayle Mount, Gordon Town P.O, St. Andrew, Jamaica

Dewayne Webb

Email: dewaynewebb@gmail.com

education

Cell: 1-876-533-9752

Home: 1-876-970-2872

2009 - Present University of Technology Jamaica Bachelors in Architectural Studies|GPA: 3.02 2007 - 2009 Campion College Sixth Form|Associate Degree in General Studies 2002 - 2007 Campion College High School

campus activities 2012 - Present The Second Degree (Student Newsletter) Editor in Chief 0012 - Present Caribbean Architecture Students Association Public Relations Officer

2011 - Present Utech Rugby League Knights Wing 2011 - 2012 Expressions (Arts Club) President

6

2011 - 2012 CSA Student Representative Body Director of Entertainment and Culture


AWARDS/HONORS 2012 Faculty Awards Contribution to Student Development 2009 Campion College Magis Awards Excellence in the Visual Arts

2002 - 2007 Burger King Primary School Scholarship 2002 The Victoria Building Society Grade 6 Achievment Test Scholarship

EXPERiENCE May - Present JAE Magazine Graphic Designer, Fashion Coordinator May - Sep 2011 Student Services|Utech|Jamaica Graphic Designer Jan - Jun 2009 Rivi Gardner and Associates|Jamaica Architecture Intern Jun - Aug 2006 Rivi Gardner and Associates|Jamaica Architecture Intern

SKiLLS

Jun - July 2005 Rivi Gardner and Associates|Jamaica Architecture Intern AutoCAD Adobe Photoshop Adobe Indesign SketchUP Adobe Illustrator

Adobe Dreamweaver

Rhinoceros

Microsoft Office

Vray for SketchUP

Revit Adobe After Effects Sketching Painting Model Making Adobe Flash 7


antigua public library [apl] The notion of public space in a climate and culture that celebrates the congregation of people, is the basis for the design for the APL. The form was generated from the collision of physical forces and nostalgic forces on and around the site. In particular, from significant buildings surrounding the site. This resulted in a form that retreated from the forces and instead carried an equivalent mass in an opposite direction. The visual edges pulled the form while the paths that had existed on the site divided the building into parts and determined the central point of circulation: an agglomeration of all paths. The layout was determined by the nature of Caribbean of open spaces; which, served to dispel the notions of a library as a cramped, formal space. The ground floor of the space APL is dedicated to the public, in keeping with the Caribbean notion, of commercial below and living above, the living library!! As such, areas which face the streets are entirely public with a plaza that is reminiscent of the adjacent building with its street furniture. The floors above are dedicated to the life of the library and its public functions. Through the above means, APL aims to create an environment caters to the public while at the same time promoting the development of a reading culture.

8


The site is located in the heart of St. John’s. The major views from the site are the harbour to the east and St. John’s Cathedral to the north of the site. The proposal aimed to capitalise on the views, providing large openings towards the iconic cathedral and the beautiful harbour. The design of the museum spawned from the integration of three theoritical concepts: forces, edges and memory. Forces dealt with the physical forces from surrounding buildings and landmarks. Edges highlighted and responded to the dominant views and physical edges such as roads or barriers. Memory was a physical response to any memorable events that occured or occur on or around the site.

12


The physical abstraction of the forces on the site choose to move away from the larger buildings distribute its mass towards the smaller buildings.

Edges highlighted the major lines of sight and also pointed to the major views from the site.

The existing foot path on the site was demarcated and the two towers represent a tribute to the presence of the catherdral in the distance.

13


PARTi DEVELOPMENT The three abstract models were then combined to represent a form. This form was further developed according the library’s programme. The form followed the intitial proposals made by the abstract models. The private programs were placed above the ground level; which was left for public activities. One of the main features of the library became the central circulation space. This space arrived from the convergence of the existing footpaths on the site. As a means of acknowledging the existence of these paths, the main circulation space was dedicated to this function.

14


4

3

1

2

Ground Floor Plan 1. Lobby 2. Service and Staff 3. Cafe 4. Bookshop

15


De-Congesting The Library

First Floor Plan

Throughout the library there are a variety of spaces which are designed to give a feeling of openess and lightness. Terms generally not associated with the concept of a library. The second floor features a balcony next to the reading area which overlooks the collection stacks; this is demonstrated in section a-a.The main circulatory space is a atrium which not only opens to the sky but allows patrons to view downwards towards the lobby. Another design feature to enhance the feeling of lightness and openess was to utilise glass panel flooring within areas that were single height spaces. This flooring is used on the second and first flow also as a means of reducing the visual weight of the cafe space along the ground level. Shading From The Sun The northen facade of the Antigua Public Library is a curtain wall system cladded in with a steel mesh in order to reduce solar heat gain to the interior space. The western facade is also a curtain wall but there’s a significant difference in the degree of sun shading implemented. The western facade instead has large vertical fins to block out hot evening sunlight.

Second Floor Plan

16


interstitial station The developments is to provide four (4) visiting fellowship students with a place to both live and work while pursuing their graduate studies. The nature of the site, enclosed on all sides; determined an inward looking organisation of the program within the site. The residences are pushed towards the centre of the site; away from thr nearby University of Technology, Jamaica campus and the adjacent preschool. This proposal aimed to provide comfortable spaces, while acknowledging the nature of the students. Being a fellowship student, the housing options provided would have to be as minimal as possible in order to avoid the sponsoring agency from incurring additional costs. The program required four (4) living areas, an administration area, a public space, and a private communal area. The proposal was limited to the use of eight (8) forty foot (40’) shipping containers.

18


20


LOOKiNG iNWARDS The surrounding context anfd the nature of the existing site forced the private activities of the program i.e. the living space away from the adjacent properties and towards the centre of site. The semi-public activities of the site (the internet cafe) was determinded, according to the nature of the program and its users to be predominantly private; therefore, it was located towards the northern end of the site, still maintaining its connection with the housing units while still reserving some public usage. This was accomplished using height differences in a sectional view of the proposal. The housing units were the highest; semi-public, the second highest and the publi activities on the lowest level.

Hope Gardens Educational Facilities Pre-School Papine High School University of Technolgy, Jamaica 22


public SEMi - public PRiVATE

the composition The units on the site were layed out according to the path of the sun. The units were layed out in such a way to minimise direct light and maximise cross ventilation. The two major positions of the sun considered were the summer solstice and the winter solstice. The angles between the summer solstice and winter solstice represented the path of the sun throughout the entire year with the two solstices being the two extremes.

summer solstice 290ยบ

The units were rotated in such a way that the small surface area possible would reciece direct sunlight and also so that the units would be able to provide shade to the adjacent northen units.

winter solstice 237ยบ

23


24


iNTEGRATiNG THE CONTEXT The context played an important role as a design element in the composition of the nieghbourhood. The canal that ran parallel to the site was seen as a favourable architectural element. The canal became a visual element employed within the composition. The pedestrian path was placed adjacent to the canal in order to take advantage of the sound of running water and also the aestheti appeal of the brick walls of the canal. Through acknowledging the canal, the slope of the land provided an opportunity to store water run off as well as provide an aesthitic feature as a pond.


HOUSING UNIT FLOOR pLAN

NORTH ELEVATION

SOUTH ELEVATION

26


The proposal exploited the container’s structural system in order to adapt the container to the solar peculiarities of the Jamaican climate. The roof was designed to admit ventilation as well as provide an exit for rising hot air. The shape was concieved as a scoop which would scoop the prevailing winds downward into the habitable space. The scoop also took advantage of the southern position of the sun, where it is for the majority of the sunlight hours. Direct sunlight along the structure’s facade was reduced through the use of sun shading walls attached to the container’s structure. These shading walls were then perforated in order to still allow views out and some sunlight in while at the same time lessening the intensity of direct light entering the space. cross - sectIon

27


housing This project aims to create a housing solution in a volatile area which addresses the need for privacy whilst still maintaining a feeling of openess. This openess that it seeks is reflective of Caribbean culture and its need for outdoor spaces and interaction with its weather. The need for open space inside of the home was a driving factor in the organisaton of the spaces. The program was thus organised according to the main double height space.The project is also a solution to the housing of a multi-generational family or nuclear family with a specific focus is on barrier free access. The covered entrance and the highlighting of the main circulation path through the use of different materials are just some of the aspects covered by this solution.

28


CONTEXT The site given was a hypothetical site located in the Tel-Aviv area of Downtown Kingston, Jamaica. The site is a lot apart of a large subdivision with a three metre (3m) setback from the road with the option of building to the property line. The prevailing winds came from the south-east whilst the majority of direct sunlight was from the south.

site Organisation The nature of the site and its surrounding context, forced the proposal away from the street and inwards towards the centre of the site. Due to the zero - lot option, it was decided to force the proposal towards the western end of the site in order to create a solar wall along the western facade and take advantage of the cooler morning sun from the east. This move also permitted maximum ventilation due to a large surface area facing the direction of the prevailing winds.

Responding to the sun In order to address the southern facade of the building and its response to the issue of direct sunlight, large overhangs were employed. These verandahs created by these overhangs then became buffers between the private and the public domain. Verandahs also pay homage to traditional Jamaican vernacular vocabulary in as a modern interpretation.

32


PROGRAM DISTRIBUTION PRiVATE TO PUBLiC

GROUND FLOOR

grandparent’s bedroom

GROUND FLOOR

CIRCULATION

FiNDiNG THE SiMPLEST ROUTE

children’s bedroom

GROUND FLOOR

GREEN SPACES URBAN GREENERY

verandah

GROUND FLOOR

storage/shop

33


PROGRAM DISTRIBUTION PRiVATE TO PUBLiC

FIRST FLOOR

FiRST FLOOR

CIRCULATION

FiNDiNG THE SiMPLEST ROUTE study/library

open to below

FiRST FLOOR

GREEN SPACES URBAN GREENERY

34

FiRST FLOOR

master room

bed-


cross-section through study

cross-section through master bedroom

35


elderly community development The focus on providing comfortable homes developed for the elderly is a recent architectural issue. How can we provide spaces to be inhabited by the elderly while at the same time not designing a hospital. This project seeks to investigate how the elderly can exist within a community and their integration into the existing community fabric. This project sought not to create an elderly precinct but instead a community that could house any one of any age comfortably. Accessibilty was a key factor in the design of the complex, thus levels were taken note of as well as protection from the elements and anthropomorphic implications.

36


40


OLD HOPE ROAD UNIVERSITY OF TECHNOLOGY JAMAICA UNIVERSITY OF THE WEST INDIES

NATIONAL STADIUM

MOUNTAIN VIEW AVENUE

NATIONAL HEROES PARK

SABINA PARK

BUILDING SITE

wIder conteXt

densItY analYsIs

ImmedIate conteXt

MONA RESERVOIR

LONG MOUNTAIN

LOCATiON The site was located in the Rollington Town area in St. Andrew. The area is of a mixed nature with residential areas scattered around commercial activities. The are a few noteworthy structures and landmarks within the surrounding context of the site. The Nation Stadium as well as the cricket grounds, Sabina Park are within the sites surrounding context. The site has the backdrop of the Long Mountain Range, which stretches across the north eastern border of the site. The immediate context of the site hosts the Golden Age Home (an elderly hospice) to the west and along the east a group of residences as well as a educational institution. The site is relatively dense with few open areas in the immediate context. The site was then subdivided into four (4) lots for various developments. We were given lot one (1) to design a elderly precinct which provided housing along with amenities such as a community centre where the elderly could pass on their knowledge and skills; also, a therapy centre to be used by both residents of the precinct as well as the surrounding community.

41


a sense of community

EXISTING CIRCULATION

GATHERING SPACES

PEDESTRIAN CIRCULATION

CIRCULATION LINKING VINEYARD TOWN, THE GOLDEN AGE HOME AND ROLLINGTON TOWN

COMMUNITY ACTIVITIES

SERVICE CIRCULATION VEHICULAR CIRCULATION

GREEN AREAS

ELDERLY RESIDENCES CLINICAL AND THERPUTIC ACTIVITIES

COMMUNITY ACTIVITIES ELDERLY RESIDENCES CLINICAL AND THERPUTIC ACTIVITIES

42

COMMERCIAL AREAS GATHERING AREA COMMUNITY ACTIVITY

The idea of creating not a separate community but instead an extension of the existing community was the driving design generator for the precinct design. In order to maximise on space and to create more green space, which was lacking in the surrounding context, it was decided to move parking and divert vehicular circulation underground. This created a floating platform where the existing circulation paths existed. This central platform thus became the main community node from which all activities emanated from. The therapy activities were separated to allow the more public activity [clinic] to be positioned closer to the street while allowing the remaining more private activities to be pushed to the rear of the site to provide privacy. The active programs of the community centre were placed to the south of the lot adjacent to an existing training field; thus providing a linkage between these two activities. In order to accentuate this linkage, viewpoints were created through the building so that the link between the training field and the community centre could be appreciated. The community centre is also designed to be used as a spectator stand for activities on the training ground when not in use and vice versa.


med. services

clinic lobby

mentorship

housing units

chapel lobby shops

visitor’s lounge

services

multi-purpose hall recreational hall

gym

therapist

ground floor plan 43


diffused lighting Specially created planter boxes serve only as personal gardens for residents but also provide the underground parking with sunliht and ventilation. These planter boxes also help to cool the underground parking through the stack effect, by providing rising hot air with an escape to the outside. The pathway to the units are shaded with canvas membrane structures. These structures provide a diffused lighting experience while also providing the residences with shelter from the elements.

WATER AND POWER PLANT

basement plan

44


45


CENTRALiSATiON The central podium was also proposed to be used as not only a gathering space but also to serve as a performance space. When not in use as a performance space it serves as a water feature for its theraputic benefits. The houses in the community, which for this project did not need to be designed were layed out in a checker pattern to maximise ventilation as well as to provide each individual household with a garden of their own to possibly start their own garden. To provide a buffer between the central gathering area and the actual houses, a visitors lounge was proposed. This visitors lounge doubled as a garden space and also served as a means of providing daylight to the underground parking area.

46


47


Portfolio Draft