Issuu on Google+

PORTFOLIO 2012-2014

Guosheng Chen

Master of Architecture University of Southern California

01 Cellular Automata Endeavour Gallary Design Los Angeles, CA

Initial State

Modified State

Special Events Weekdays Pedestrian Paths Vehicular Paths

Concept CONWAY’S Game of Life Rules This is the most famous cellular automata ever invented. This rule definition is very simple: a living cell remains alive only when surrounded by 1, 2 or 3 living neighbors, otherwise it dies of loneliness or overcrowding. A dead cell comes to life when it has exactly 2 or 3 neighbors.

Last CA Configuration

Reinforced Circulation

Performative SyntCax A Living Cell has only 2 states: Dead or Alive.A living cell remains alive only when surrounded 1, 2 or 3 living.Dead cell comes to life when it has exactly 2 or 3 neighbors. I add multiple points on the grid to specify a custom initial state for a set of cells. The points I add are the start points of the circulation.

Conclusions 1.Obsversition shows that the site in the big environment is too crowded, small and undervalued. 2.The California Science Center on the west side and the Science Shool at the north corner are very close to the site, which have negtive impacts on the site and make the site crowded. 3.The circulation and the interest points around the site are disorderly. They will mislead visitors.

Recommendations 1. To make the site an appropriate scale, the site should be scattered to reduce the negtive impact of surrounding buildings. 2. Most parts of the project could be undergroud or hang in the air to make the site less crowded. 3. A main road or a reinforced circulation need to plan through the site, which can guide the visitors.

Building Systems

A

B

B

GROUND FLOOR PLAN

A

2ND FLOOR PLAN

A-A SECTION

B-B SECTION

3RD FLOOR PLAN

5TH FLOOR PLAN

6TH FLOOR PLAN

EAST ELEVATION

7TH FLOOR PLAN

4TH FLOOR PLAN

8TH FLOOR PLAN

SOUTH ELEVATION

9TH FLOOR PLAN

02 Floating Cube Community Center Design

Site Section

Silver Lake, CA The project is located in Silver Lake bank, which is a very sensitive site both for the lake and the neighborhood around it. we take the lake as part of the community, creating the relationship between the neighborhood and the lake by an architecture method. It is more sustainable to attract people to the site and try to project the water spontaneously than keep it from people by fence.

Access Block

Normal Relationship

Sight Connection

Revised Relationship

As I studied the site section, our site was based on a big slope near the lake shore. I was trying to push the building all on the water so the function of the building can be more diversity and people will get a totally different experience of the lake.

Site Analysis

N

N

N

Lake ViewďźšMain Program 1F

3F

2F

Mountain Back: Secondary/Service Program

Site Orientation

Shadow Direction

Wind Orientation 615ft

640ft

595ft

630ft

N

N

N

Pedestrain

Vehicle P

Main Access

Slope and Water Running Direction

View Influence

down

Storage down

Water Sport Facility Exhibition

up

down

down

up

M

Office

Office

W up

Theater

3RD FLOOR PLAN

GROUND FLOOR PLAN

CIRCULATION

Structure

Program

Steel Bracing

Exhibiton Lobby

Concrete Column

Theater

Steel Column

Cafe Mechanical Storage Office

Concrete Retaining Wall

Water Sports

SECTION B-B

SECTION A-A

1

1. Reflective Roof Panel 2. Steel Connection 3. 1/2” Dry Wall 4. Rigid Insulation 5. 4” Steel Stud 6. Customize External Metal Louver System 7. 1/2” Plywood 8. Air Intake 9. Air Exhaust 10. Finish Floor 11. Steel Decking 12. Metal Panel 13. Passive Solar Louver 14. Aluminum Mullion 15. Roof Insulation 16. Roof Decking 17. Concrete Retaining Wall

8

2 3 4

5 6 7

10 12

15

16

13 14

17

DETAILED WALL SECTION

3D WALL SECTION

9

11

Design Proposal

Palais de Tokyo Musée du Quai Branly Musee d'Orsay

Centre Pompidou Musee du Louvre

Site

Site

Site

153 Museums in Paris

Top 5 Museums in Paris

Museums Connection

03 Museum of Musée

Site

Seine River Museum Design Paris, France 4 Museums in 12th

Site Analysis

River Bank Layers

Gare de Lyon Layer 4:River Layer 3:Bank

Parc de Bercy

Layer 2:Road Layer 1:Building

Site France National Library Gare d’Austerlitz Pedestrian Entrance Vehicle Entrance

Sight Block

Massing Proposal

Pedestrian Restaurant

Ticket

4.5m 6m

4.5m 3m

Boat Station

Museum Restroom

6m

9m

Cafe Bookstore

21m

4.5m 12m

Scenery Vertical Circulation

4.5m 21m

15m

N

Site Plan

Site Sequence Landscape & Paved

Truck Path

Building Massing

Scenery Bridge

Program Proposal Restaurant

Restroom

Ticket

Bookstore

Vertical Circulation

Lobby Perspective

Double Height Space

Pedestrian

Museum

Boat Station

Cafe

Scenery

Atrium Perspective

DOWN

Temporary Exhibition

Exhibition

Installation Exhibition

Cafe

DOWN

Second Floor Plan

B

M M

W

Locker

MEP

W

Exhibition Book Store

Lobby

Storage

Atrium Sculpture Exhibition

Exhibition N

A

Ticket UP

Painting Exhibition

UP

Exhibition

Office

B

Ground Floor Plan

A-A Section

B-B Section

A

Program

Circulation

Mechanical

Opacity&Transparence

04 Convergence & Divergence Community Branch Library Design Site Historic Picture

Downtown Los Angeles, CA

Concept Context Interspace

Intersection Space

Aerial View

Massing Sequence

Phasing 1: Historic Site Context

Phasing 2: Cut to Site Scale

Phasing 4: Adjust Space

Phasing 3: Adjust Space Scale

Phasing 5: Form Plan

Phasing 6: Extrude 3D Space

Exploded Diagram

Main Space

Expandable Exterior Area

Secondary Space

Staff Space

Visual Axes

Supportive Space

Visitor Circulation

Staff Circulation

Program Organization Children’s 3600 Sq.Ft.

A/V Library 1200 Sq.Ft.

Teenager Reading

Day Care 1000 Sq.Ft.

Adult Library 11000 Sq.Ft.

Staff 1600 Sq.Ft.

Computer 1800 Sq.Ft.

Lobby 2400 Sq.Ft.

Mechanical

Mechanical

MultiPurpose

Classroom 2800 Sq.Ft.

Children Reading

Mechanical

Information

MultiPurpose

Work Room

Adult Reading

Upper Lobby

Circulation Desk

Lower Lobby

Training Room

Teenager Reading

Cafe 1600 Sq.Ft.

Plaza

Computer Station

Parking

Parking Combine with Massing

From Precedent -- Silver Lake Library

Exploded Building Assembly

South Elevation

East Elevation

Ground Floor Plan

B

up

up

up

up

A down

down

up

A

down

worked on schematic design and development design

up

B

05 Long Lasting Building in Urban Transformation 2012 International Student Competition on Open Building Beijing, China

Function Transformation With the increasing number of elderly people, omnibus basement, including general hospital, is more necessary. SO in our initial design, residencial area is in majority, along with medical treatment.

In 2050, the population of elderly people will rise up to top, about 30% of the total number. So the apertment will transform into residence. Medical treatment will be added at the same time.

The population of elderly people is decreasing rapidly in this period, the group of young people will increase, which will certainly bring vitality to this community. So office and commerce will be added.

After a long period of time, population of elderly people will drop to a low percentage. At this time, more and more available space needs to be filled up with viable function, eventually it becomes “All Age Community”.

Basic Unit Design 3.6m,3.6m

3.6m,4.2m

3.6m,3.6m 3.6m

3.6m,4.2m 3.6m

BAY BASIC UNIT

BAY BASIC UNIT

BAY BASIC UNIT

BAY BASIC UNIT

SIZE AND STRUCTURE FRAMEWORK

SIZE AND STRUCTURE FRAMEWORK FURNITURE

DISTRICT-RIBBON ANALYSIS

FURNITURE

DISTRICT-RIBBON ANALYSIS UNIT A

BASIC UNIT PLAN

SIZE AND STRUCTURE FRAMEWORK FURNITURE

DISTRICT-RIBBON ANALYSIS UNIT B

BASIC UNIT PLAN

SIZE AND STRUCTURE FRAMEWORK FURNITURE

DISTRICT-RIBBON ANALYSIS UNIT C

BASIC UNIT PLAN

UNIT D

BASIC UNIT PLAN

Assembling Combination

Green Regenerative Methods by Using Resources Recycling In the long process of using a traditional house, it is difficult to reuse the waste produced by the transformation during second or later times, which results in more waste. At the end of a house’s lifetime, wasting of building materials happens during dismantling. From a view of resource recycling, supporting house can be recycled or reused on the functions and components after experiencing its life cycle. Supporting house consists of structure with high-durability body and filling part with changeable sewage. Therefore, in supporting houses, upper floor and lower floor can be settled by room layouts in different styles. What is more, when the house is no longer used as a living space because of age or other reasons, its function and layout can be changed. Office and commercial facilities are both good choices.

Function Change

Suitable for the Elderly

BEDROOM

1. Dual-control Switch 2. Illumination brightness 3. Emergency Pager 4. Small Electronical Socket 5. Armchair

6. Wardrobe with More Drawer 7. Bedside Cabinet 8. Enough Space for Wardrobe 9. Main Light Switch in Evidence 10. Avoid Tight Corners

11. Space Behind the Door 12. Greater Depth 13. Hight of the TV Screen 14. Hight of the TV Socket 15. Wide Table

16. Computer Screen Oppsite the Window 17. Socket above the Table 18. Table Lamp 19. Air Condition Blow other Direction

1. Handy Table-board 2. Secure Cooking Range 3. Special Disposed Surface 4. Obligated Socket in High Place 5. Secure Window 6. Handy Operative Surface 7. Proper Space Dimension 8. Large Capacity Refrigerator 9. Secure Holder

10. Handy Trash Bin 11. Special Floor Surface 12. Storage Wheelbarrow 13. Continuous Table-board 14. Empty below Lavabo 15. Capacious Kitchen Sink 16. Obligated Socket in Low Place 17. Beveiling Table-board

1. Mirro Box 2. Light with Enough Brightness 3. External Window 4. Storage Space 5. Adjustable Shower Nozzle 6. Safe Handrail 7. Article Platform 8. Shower Stool 9. Soft Partition such as Shower Curtain 10. Floor Drain

11. Waterproof and Antifouling Wall 12. Avoid Stagnant Water Overflowing 13. Dressing Bench 14. the Port of Washing Machine Suitable 15. Separated Wet and Dry Area 16. Waterproof and Antifouling Surface 17. Save Space under Wash Basin 18. Shallow Pool 19. Hight of the Mirro 20. Waterproof Socket

KITCHEN

BATHROOM

Unit Analysis of Kitchen & Dining Room

Unit Analysis of Bath Room & Living Room

Unit Analysis of Bedroom

06 Zidong International Industrial Park Intern Project, Urban Bloom Architecture Design Nanjing, China

Multi-functional Typology

Multi-functional Space

Design Concept:Urban Magic Cube

Solar Photovoltaic Panels Outdoor Balcony

Central Courtyard Green Roof

Restaurant

Vertical Circulation

Exhibition

Commercial

Appartment

Louvers Stained Glass Water Feature Vertical Green

Hotel

07 New Ward Building of Qixia Hospital Intern Project, Urban Bloom Architecture Design Nanjing, China

08 Xiamen University Confucius College Intern Project, Institute of Architectural Design, SEU Xiamen, China

A sun-tracking instrument indexing time and temperature, “Bloom� stitches together material experimentation, structural innovation,and computational form/patterningmaking into an environmentally responsive installation. The form’s responsive surface is made primarily out of 14,000 snart thermobimetal tiles, where no two pieces are alike. Each individual piece automatically curls a specified amount when the outdoor ambient temperature rises above 70F or when the sun penetrates the surface.

09 Bloom & Hex Sphere Research Assitant Project, dO|SU Los Angeles

The current step, more ambitious than the last, is to stitch the many aspects of thermobimetal together into a more comprehensive prototype. The direct application to architecture is unknown at this time, but the implications for high-performance buildings are tremendous. It is part of what is called a bottoms-ups approach, championed by figures like Paul MacCready, who designed the first human-powered flight machine called the Gossamer Condor. When critics asked why he bothered to invent something so impractical, the aeronautical engineer insisted that inventing anything even if impractical spawned something critically important: a new way of thinking about the world. But when it is done, the product will mesh art with technology, architecture with science, aesthetics with engineering ,raising new questions and spawning new ideas.

Address: 2612 Greenleaf Dr. West Covina, CA 91792

Phone: 323-868-5918 Email: gchen.arch@gmail.com


Guosheng Chen_Portfolio 2012-2014